0 Comments

Het is OPTober!

De maandkalender van Action for Happiness heeft dit keer als thema "Optimistisch oktober". De zon zit in een klein hoekje.

De zomervakantie is al een tijdje geleden en velen van ons zitten weer in het patroon "druk, druk, druk". De goede voornemens om het dit (school)jaar anders aan te pakken hebben zich laten inhalen door de waan van de dag die toch snel heerst. Voor je het weet zit je in een dip. Zonde!

Ruim 10 jaar geleden liep ik rond deze tijd van het jaar tegen mijn eigen onderwijsgrenzen aan. Voor de zomervakantie liep het niet lekker, maar tijdens de vakantie had ik precies bedacht en uitgezocht hoe ik het anders zou aanpakken. Het zou me niet meer gebeuren dat ik mezelf zo vaak voorbij liep.

De eerste week na de zomervakantie werd ik al geconfronteerd met een paar onverwachte zaken, waardoor ik in mijn vertrouwde patroon terugviel: "Werk, werk, werk, zet door en laat je niet kennen."

De nieuwe aanpak liet ik al snel los, want "die werkte toch niet voor mij." Het betekende eigenlijk dat ik mijn lat veel te hoog legde, want ik wilde instantresultaat. Het besef dat dat soms even wat meer tijd vraagt, had ik toen nog niet.

Het maakte me niet vrolijker. In tegendeel: ik ging volledig op in alles wat mislukte en verkeerd ging en zag absoluut niet wat er wel goed ging. Door de negatieve spiraal verloor ik het geloof in mijn eigen kunnen. Ik deed iets wat ik zelden had gedaan: Ik gaf het op, ik meldde me ziek en de bedrijfsarts gaf me aan tot de herfstvakantie even afstand te nemen en te ontspannen.

Voor mij het begin van een periode waarin ik ging leren op welke manier ik anders naar zaken en mezelf kon kijken. Waarin ik leerde dat ik invloed heb en waarop niet. Waarin ik leerde trots te zijn op wat ik bereikte en vooral te genieten van alles wat lukt in plaats van alles wat mislukt.

En uiteindelijk bracht het me hier: waar ik deze mooie kalender met jullie deel. Want dit is waar het voor mij mee begon. Niet de kalender en de organisatie zelf, maar leren kijken en waarderen naar wat wel goed gaat en positief is. Het stopt de negatieve spiraal en geeft je de energie om door te gaan en te genieten.

En een baan in het onderwijs? Die heb ik nog steeds, vol plezier. Dankzij de school en de collega's van de school waar ik, na die herfstvakantie, met lood in mijn schoenen, mocht instromen. Hoe moeilijk dat in het begin ook te geloven was: daar leerde ik te accepteren dat ik een goede juf ben. Maar bovenal leerde ik hoeveel plezier een juf kan halen uit haar onderwijs en daar ook van te genieten.

Geniet van deze maand vol klein geluk!


Tags


Deze artikelen zijn ook interessant

Wat is nou werkdruk?

Wat is nou werkdruk?

Piekmomenten plannen

Piekmomenten plannen
{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}
>