Stilte!!!


STILTE!!!

Samen met een nieuwe duo-collega startte ik het schooljaar in groep 3. Enthousiaste leerlingen, enthousiaste juffen. We hadden alles tot in de puntjes voorbereid: het klassenmanagement, de eerste lessen, de groepsplannen. De leerlingen konden niet wachten om te leren lezen, rekenen en schrijven.

Iedere woensdagmiddag belde ik met mijn duo-juf en wisselden we onze ervaringen uit. Wat ging er goed, lukte het om de planning aan te houden, wat viel ons op en wat kan er beter?

Mijn grote struikelblok was de stilte tijdens de zelfstandige verwerking. Het lukte mijn klas niet om langer dan drie minuten stil te werken. Dan begonnen ze contact met elkaar te zoeken. Fluisterend, dat wel, maar het was niet stil.

Mijn duo-collega herkende dat niet tijdens haar lessen. “Nee joh, tien minuten gaat makkelijk.”

Ik voelde me zo enorm tekort schieten. 

Ik snapte niet waar het verschil vandaan kwam. Hoe pakte zij het dan aan? Ja, ze gaf ook vooraf heel duidelijk aan wat de verwachtingen waren. Deed voor hoe je stil werkte en gebruikte dezelfde symbolen. Complimenten strooide ze als hagelslag, net als ik. 

En toch bleef dat verschil bestaan: bij haar werkten de leerlingen minstens tien minuten stil en bij mij werd het na drie minuten onrustig. Ik werd er heel onzeker van. Wat deed ik verkeerd? 

Ik ging er nog harder aan trekken, want het moest en zou bij mij ook zo lang stil zijn. Het leverde mij flink wat werkstress op. Slapeloze nachten ook.

Tot de dag dat ik tijdens de overdracht vroeg wat voor haar STIL was. “Nou, ze praten niet tijdens het werken. Als ze iets nodig hebben, dan mogen ze even fluisterend een vraag stellen aan hun buurman of buurvrouw. En dan weer stil verder.”

DAT WAS HET. Voor mij betekent stil werken dat er absoluut niet gepraat wordt, ook niet om fluisterend iets te lenen van je buurman of buurvrouw. Ja, dat hielden ze bij mijn collega ook niet langer dan drie minuten vol.

Wat een verademing, het lag niet aan mij of mijn aanpak. Het lag aan de invulling van het begrip stil, dat wij beiden anders gebruikten. De stress viel van me af, de verkrampte pogingen om het stil te houden liet ik los en het plezier kwam weer terug. Ook voor de leerlingen, want die snapten ook niet waarom ik zo gefrustreerd reageerde als ze na een paar minuten fluisterend iets aan hun buur vroegen.

Sindsdien ben ik me er heel erg van bewust dat mijn invulling van een begrip heel anders kan zijn dan die van een collega. Bij twijfel vraag ik altijd na wat het begrip dan voor hen betekent. Zodat we zeker weten op dezelfde lijn zitten wat dat betreft. Het scheelt mij werkstress, waardoor ik mijn energie kan stoppen in andere dingen.

Het is een eyeopener die ik ik ook altijd inzet tijdens mijn workshops over werkdruk en werkplezier in het basisonderwijs. 

Het levert altijd mooie inzichten en gesprekken op. 

iedereen verdient werkplezier

Op alle diensten van het begint met begrip zijn de algemene voorwaarden van toepassing. Deze kunt u downloaden van de website www.hbmb.nl.

het begint met begrip is ingeschreven bij de kvk onder nummer : 75385775

 


ADRES

Kabelhof 23

3072 WJ Rotterdam

Contact

e-mail: ineke@hbmb.nl

telefoon: 06 24 65 23 86

Bereikbaarheid

Werkdagen : 10:00 – 18:00








Theme: Overlay by Kaira